Home » D:News » Situaţia IQ-ului în lumea animală: iată cine câştigă în 12 dueluri ale inteligenţei!

Situaţia IQ-ului în lumea animală: iată cine câştigă în 12 dueluri ale inteligenţei!

Publicat: 08.09.2013
Care este cea mai înţeleaptă fiinţă din lumea animală şi cum se compară animalele în privinţa inteligenţei? Mai multe echipe de cercetători au încercat să ofere un răspuns la aceste întrebări, obţinând date preţioase în studiile lor despre inteligenţa lumii animale. Iată ce au aflat oamenii de ştiinţă:

1. Câinii, mai deştepţi decât pisicile

Cel mai probabil, această cercetare nu va linişti una dintre cele mai vechi rivalităţi din lumea animală, însă studiul are avantajul unui pedigree de marcă: Universitatea Oxford. Oamenii de ştiinţă de la prestigioasa universitate britanică afirmă că este cert: câinii sunt mai inteligenţi decât pisicile. Raţionamentul specialiştilor este simplu: câinii sunt animale mai sociale, astfel că au dezvoltat creiere mai mari decât pisicile. Cel mai bun prieten al omului mai are câteva atu-uri pe lângă faptul că sunt mereu într-o stare bună de spirit: se pot recunoaşte în imagini şi pot percepe mesaje nonverbale.

2. Elefanţii, mai deştepţi decât cimpanzeii

Cimpanzeu    (Foto: Shutterstock.com)Cimpanzeu

Elefanţii nu sunt doar mai mari decât majoritatea animalelor, ci şi mai deştepţi decât ele, având abilităţi numerice surprinzătoare, printre multe alte talente. În cadrul experimentelor în care cercetătorii testau abilitatea de a diferenţia mai multe cantităţi numerice, cum ar fi recunoaşterea diferenţei dintre un obiect şi două obiecte şi compararea acestei diferenţe cu cea dintre 5 şi 6 obiecte, elefanţii au obţinut scoruri mai bune decât primatele şi chiar decât copiii de om. „Abilităţile lor nu par să fie limitate în acelaşi în mod în care sunt limitate abilităţile maimuţelor sau ale copiilor”, a explicat cercetătorul care a coordonat acest experiment. Dacă tot nu sunteţi impresionaţi, cercetătorii menţionează că elefanţii mai au o abilitate: pot deosebi mai multe limbi umane.

3. Urşi grizzly versus urşi polari – egalitate

Urşi grizzly în Parcul Naţional Katmai, Alaska, SUA    (Foto: Shutterstock.com)Urşi grizzly în Parcul Naţional Katmai, Alaska, SUA

Schimbările climatice fac ca aceste două specii să ajungă să se lupte pentru resurse, iar majoritatea cercetătorilor pariază pe victoria urşilor grizzly, care au avantajul dinţilor şi craniilor mai puternice. Din cauza dispariţiei gheţii din Arctica, de care urşii polari depind pentur vânătoare, aceştia vor fi nevoiţi să recurgă la surse vegetariene de hrană, lucru la care urşii grizzly sunt mai pricepuţi. De asemenea, urşii grizzly au fost desemnaţi de cercetători drept mamiferul terestru cu cel mai mare şi mai complex creier în raport cu dimensiunile sale. Spre exemplu, urşii grizzly pot recunoaşte alte animale pe care nu le-au mai văzut de 25 de ani. Totuşi, subiectul continuă să fie controversat, iar oamenii de ştiinţă nu au căzut la un acord în ceea ce priveşte specia cu IQ-ul mai mare; unii cercetători cred că urşii polari au o inteligenţă comparabilă cu cea a celor mai inteligente primate.

4. Şobolanii, mai inteligenţi decât porumbeii

Şobolan    (Foto: Shutterstock.com)Şobolan

Ambele specii pot depăşi inteligenţa umană în anumite scenarii: într-un experiment conceput pentru a afla de ce oamenii fac greşeli atunci când investesc, cercetătorii au demonstrat că şobolanii şi porumbeii pot învăţa o strategie optimă şi o pot respecta până la capăt, pe când oamenii fie îşi pierd încrederea, fie au încredere în lucruri eronate. Şobolanii au, însă, un avantaj faţă de prietenii lor înaripaţi. Într-un alt studiu în care şobolanii aveau opţiunea să refuze să rezolve un test dacă nu ştiau răspunsul, şobolanii făceau acest lucru. „Acest lucru sugerează că şobolanii, la fel ca maimuţele, dar spre deosebire de porumbei, conştientizează ceea ce fac”, a explicat cercetătorul.

5. Calmarii, mai deştepţi decât peştii

Cefalopodele — adică moluştele cu braţe, cum ar fi calmarii sau caracatiţele — sunt, probabil, cele mai inteligente nevertebrate. Caracatiţele sunt extraordinar de inteligente. Ele au creiere mari în raport cu dimensiunile corpului lor, la fel ca mamiferele, ceea ce le permite să proceseze informaţii complexe. De aceea ele sunt mai inteligente decât majoritatea peştilor şi chiar decât anumite păsări. Caracatiţele pot învăţa să recunoască forme, să deschidă borcane cu capace înşurubate şi să conceapă reacţii complexe, multi-dimensionale, atunci când sunt atacate. Unele caracatiţe gigante pot chiar să deschidă ambalaje de medicamente concepute pentru a nu putea fi desfăcute de copii, iar dacă se antrenează devin foarte pricepute. Ideea că peştii îşi pierd amintirile după câteva secunde sunt doar mituri, însă majoritatea au creierele mult mai mici şi o inteligenţă mult mai redusă decât cefalopodele.

6. Caii, mai deştepţi decât vacile

Caii reprezentau proletariatul în Ferma Animalelor a lui George Orwell, în care vacile erau supuse unui tratament crud, însă care este situaţia pe scara IQ-ului? Dacă pe vremuri se credea despre cai că sunt proşti, astăzi cercetătorii ştiu că aceştia sunt cel puţin mai inteligenţi decât vacile, ceea ce le reduce şansele să ajungă în farfuria oamenilor. Steve Davis, un cercetător de la Universitatea Oregon State, afirmă că „cu cât credem că un animal e mai inteligent, cu atât îl tratăm mai omeneşte”. Cu toatea aceste, în ciuda percepţiei populare că vacile sunt lipsite de inteligenţă, un studiu din 2005 a arătat că ele au toane, simt durerea, simt anxietatea şi frica şi sunt totodată foarte sexuale.

7. Şobolanii, mai inteligenţi decât ţestoasele

Şoarece şi ţestoasă    (Foto: Shutterstock.com)Şoarece şi ţestoasă

Dr. George Zug de la Institutul Smithsonian afirmă că „per total, ţestoasele sunt destul de proaste”, deşi au nişte categorii în care strălucesc. De exemplu, sunt mai pricepute decât şobolanii în a naviga un labirint, deşi aceştia sunt percepuţi ca fiind superiori. Dincolo de incapacitatea lor de a descifra labirinturi, şobolanii sunt consideraţi a fi printre cele mai inteligente animale din lume, în ciuda reputaţiei proaste pe care o au. Un studiu din 2007 realizat la Universitatea din Georgia a descoperit că şobolanii sunt singurele animale non-primate ce sunt dotate cu metacogniţie, adică abilitatea de a gândi şi raţiona pe baza propriilor gânduri.

8. Delfinii, mai inteligenţi decât cimpanzeii

Delfini la asfinţit    (Foto: Shutterstock.com)Delfini la asfinţit

Cimpanzeii au ocupat pentru mult timp prima poziţie în clasamentul inteligenţei animale, însă câteva studii recente combat această părere. Cimpanzeii sunt consideraţi la fel de inteligenţi ca un om în vârstă de 3 ani, însă aceste animale şi-au pierdut locul în clasament pentru prima dată în 2007, când un studiu arăta că orangutanii ar fi cei mai deştepţi. Ulterior, cercetătorii au ajuns la concluzia că delfinii merită această denumire. Un studiu efectuat în 2010 clasa delfinii pe locul 2 în topul inteligenţei, după oameni. Delfinii se pot recunoaşte în oglindă şi îşi pot inspecta diferite părţi ale corpului, ei pot rezolva probleme dificile în timp ce trăiesc în sălbăticie şi pot organiza bancuri de peşti cu o precizie aproape militară. Sunt atât de inteligenţi, de fapt, încât Thomas White, profesor de etică la Universitatea Loyola, afirmă că merită aceleaşi drepturi ca oamenii. „Cercetările ştiinţifice sugerează că delfinii sunt «persoane non-umane» care merită să fie consideraţi indivizi”, spune expertul.

9. Albine versus furnici – egalitate

Ar putea părea că albinele sunt mai inteligente, nu-i aşa? Unii cercetători nu sunt de acord. Deşi regina albinelor pare să aibă o poziţie de admirat, trăind 3 ani datorită faptului că restul coloniei o serveşte, albinele ating maximul de inteligenţă atunci când lucrează împreună, la fel ca furnicile. Atât furnicile cât şi albinele au un creier complex şi operează cu „inteligenţa de roi”, ceea ce înseamnă că sunt inteligente doar atunci când lucrează ca un grup. Deborah Gordon, biolog la Universitatea Stanford, afirmă că furnicile sunt „inepte” ca individ, dar coloniile de furnici pot rezolva probleme complexe. Acelaşi lucru este adevărat şi în cazul albinelor, deşi furnicile ar putea fi chiar mai inteligente, pentru că nu au o „regină” pe care să o servească. Ce face ambele specii să fie inteligente este instinctul de a lucra în colaborare pentru a îndeplini un ţel comun.

10. Cangurii, mai inteligenţi decât urşii koala

Animalele care trăiesc pe continentul australian nu excelează în domeniul inteligenţei, conform unor biologişti. Printre cele mai stupide animale se numără cangurii şi urşii koala. Conform dr. Rhonda Green, un biolog din Queensland, cangurii sunt atât de proşti încât contrazic regula generală ce afirmă că animalele care petrec mai mult timp în etapa copilăriei sunt mai inteligente. Cu toate acestea, ei sunt mai inteligenţi decât urşii koala, despre care dr. Green afirmă că se plasează „foarte jos” pe scara inteligenţei. 

11. Porci versus câini – egalitate

Câinii s-au clasat deasupra pisicilor, însă vor fi nevoiţi să depăşească porcii pentru a se clasifica pe prima poziţie în topul animalelor domestice. Deşi câinii sunt inteligenţi, cercetătorii de la Universitatea Penn State subliniază că aceste animale sunt foarte pricepute la comportamentele pe care le învaţă de la oameni, însă nu se descurcă prea grozav în a înţelege lucruri de unele singure. „Un câine poate învăţa sarcina A mai repede decât un porc, dar porcul poate fi mult mai priceput la sarcina B”, explică Brenda Coe. De fapt, porcii pot învăţa lucruri aproape la fel de repede precum cimpanzeii, consideraţi pentru mult timp cei mai inteligenţi reprezentanţi ai lumii animale. Înainte să vă luaţi un porc, luaţi aminte avertismentul cercetătorilor: dacă principala motivaţie a câinilor este a face pe plac stăpânilor, în cazul porcilor aceasta este mâncarea.

12. Curcanii – cei mai proşti

Un sondaj efectuat în 1997 în rândul specialiştilor de la Universitatea Oregon State a ajuns la concluzia că curcanii sunt cei mai proşti reprezentanţi ai lumii animale. Cu toate acestea, curcanii au fanii lor: Benjamin Franklin afirma despre această pasăre că este „un animal curajos”.

Sursa: The Daily Beast

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship